Παρασκευή, Ιουνίου 16, 2006

Μά δέν μπορούμε νά εισάγουμε από τήν γείτονα;


«Αν είναι να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις ας σταματήσουν» είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.




«Ρίχνει το γάντι» στις Βρυξέλλες


Η Τουρκία δεν κάνει πίσω στην Τελωνειακή Ένωση με την Κύπρο, λέει στην ΕΕ ο Ερντογάν




Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε σε σκληρό ύφος ότι η χώρα δεν πρόκειται του να εφαρμόσει το πρόσθετο πρωτόκολλο για την Τελωνειακή Ένωση με την Κύπρο εάν δεν αρθεί η απομόνωση των Τουρκοκυπρίων.


«Αν είναι να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, επειδή δεν κάνουμε κάποιο βήμα στο θέμα του πρόσθετου πρωτοκόλλου, ας σταματήσουν» δήλωσε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Κωνσταντινούπολης, λίγες μόνο ώρες πριν επίσημη ανακοίνωση των τελικών συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που αναμένεται να απευθύνει αυστηρό μήνυμα στην Αγκυρα για πλήρη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ.

«Όλα αυτά τα εξηγήσαμε ένα προς ένα στην ΕΕ. Θα είμαστε αρνητικοί σε αυτούς που μας προσεγγίζουν αρνητικά» είπε ο κ. Ερντογάν λέγοντας κατά λέξη: «Έχουμε αναφέρει στους πάντες, στις 25 χώρες μέλη και στις εκάστοτε προεδρίες, ότι δεν πρέπει να περιμένουν τίποτα από μας, ούτε στο ζήτημα των αεροδρομίων και των λιμανιών, ούτε και στο ζήτημα του πρόσθετου πρωτοκόλλου, όσο δεν γίνεται η άρση του αποκλεισμού της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου».

Απευθυνόμενες στην ΕΕ είπε: «Επιβραβεύσατε του Ελληνοκυπρίους που είπαν ‘όχι’ στο Σχέδιο Ανάν, τιμωρήσατε αυτούς που είπαν το ’ναι’ και συνεχίζετε να συμπεριφέρεστε με αυτόν τον τρόπο. Είμαστε αντίθετοι σε αυτή την αντίληψη περί δικαίου».

Στις Βρυξέλλες ολοκληρώνονται οι διαβουλεύσεις για το κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ειδικότερα για τη διατύπωση της παραγράφου 38, η οποία αναφέρεται στην Τουρκία και τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ.

H αναφορά στις υποχρεώσεις της Τουρκίας αναμένεται να γίνει σε τρεις άξονες: Της καλής γειτονίας, με παράλληλη αναφορά στην αποφυγή πράξεων που έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην ειρηνική διευθέτηση των διαφορών με γειτονικές χώρες, της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου της τελωνειακής σύνδεσης και της αντιδήλωσης της ΕΕ για την άρνηση της Αγκυρας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.


Αυτοί είναι πολιτικοί, αυτοί είναι πατριώτες, αυτών τό βλέμμα δέν καμπουριάζει. Τούς χαίρομαι. Μακάρι οι δικοί μας, νά ήσαν μιά τρίχα από τ’αρχίδια τους. Θά είχαμε πάλι κοσμοκρατορία...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα

blog stats