Τρίτη, Μαΐου 13, 2008

Μπελογιάννης!

Από ρόδο αγκάθι ξέρει κι άλλο μονοπάτι. Εξάλλου, τών φρονίμων τά παιδιά, χτίζουν ανώγια και κατώγια ακόμα κι άν ο καλός καραβοκύρης μήτε τη γνώμην άλλαξε μήτε την κεφαλήν του. Όποιος δέ θέλει νά ζυμώση, πολλά τραγούδια ξέρει.

Πρίν από κάναν μήνα δημοσιεύθηκε στήν Ελευθεροτυπία μιά ενδιαφέρουσα συνέντευξη ενός ατόμου μέ πραγματικά βαρύ όνομα:

Μπελογιάννης!

Απομόνωσα μερικές άκρως ενδιαφέρουσες, πολύ γαμώ τόν μπελά μου γαργαλιστικές απαντήσεις του.

(Η πλήρης συνέντευξις εδώ).

Πώς αντέξατε, αλήθεια, το βάρος αυτών των μύθων;
«Ωρες ώρες, ένιωθα να με συνθλίβει. Ο πατέρας μου, για παράδειγμα, έδωσε τη ζωή του για έναν ορισμένο σκοπό, που τον έκανε σύμβολο, όμως άσχετα με αυτό, κατέληξε να έχει δώσει τη ζωή του για τον Ζαχαριάδη και τον Στάλιν· γιατί αυτοί καπηλεύτηκαν τη θυσία του. Και σκεφτείτε τώρα εμένα, να μου λένε διάφοροι, ώς τη δεκατετία του '80, "παιδάκι μου, να γίνεις σαν τον πατέρα σου και να τον ξεπεράσεις". Δηλαδή, στα δικά τους μυαλά, να δώσω τη ζωή μου για τον Μπρέζνιεφ και τον Φλωράκη και πιο πριν για τον Κολιγιάννη. Η πολλώ μάλλον, που σήμερα θα έφτανε τα όρια του κωμικού, για την Αλέκα. Θα δίνατε εσείς τη ζωή σας για την Αλέκα;»

Παύοντας να είστε παιδί, σήμερα, τι θα λέγατε ότι προσέφερε ο Μπελογιάννης σε αυτόν τον τόπο;
«Μια ανιδιοτελή θυσία, που για τους πολλούς ήταν παράδειγμα, και για άλλους, σε κομματικό επίπεδο, αντικείμενο καπηλείας. Δεν ήταν μόνον ο πατέρας μου όμως· μια γενιά έδωσε τη ζωή της για κάτι που η ίδια θεωρούσε το άπαν, και που βέβαια τελικά αυτό το άπαν, ο υπαρκτός σοσιαλισμός δηλαδή, αποδείχτηκε η μεγαλύτερη απάτη του 20ού αιώνα... Και μπορεί μεν εκείνος να πήγε τελικά με τον 375 περί κατασκοπίας, ξέρετε όμως πόσοι πήγαν στο απόσπασμα με τον 509, ως υποστηρικτές απόσπασης τμήματος της επικρατείας, εν προκειμένω της Μακεδονίας;»

Πώς μπορούσαν να το υποστηρίζουν αυτό;
«Ηταν η γραμμή Ζαχαριάδη περί ανεξάρτητου μακεδονικού κράτους, και έπρεπε όλοι να βγαίνουν και να την υποστηρίζουν. Ηταν γραμμή της 3ης Διεθνούς, Στάλιν, Δημητρόφ, Τίτο - πώς προέκυψε η Μακεντονίγια απ' τον Τίτο; Το ΚΚΕ, που θεωρεί τον εαυτό του γενικό κληρονόμο, θεωρεί ότι κληρονομεί και αυτό το βάρος σε σχέση με τον Ζαχαριάδη και το Μακεδονικό και τον 509;»

Πού θέλετε να καταλήξετε;
«Εχει αρθρώσει καθόλου λέξη το ΚΚΕ για το Σκοπιανό, πέρα από τη Λιάνα, που είναι σε άλλο μήκος κύματος; Βγάλτε τα συμπεράσματά σας».

Λοιπόν, τι βλέπετε στην πολιτική σκηνή μας; Σε σχέση με την Αριστερά πρώτα πρώτα.
«Το τοπίο στην Αριστερά είναι τελείως άλλο, σε σύγκριση ακόμα και με το περσινό τέτοιον καιρό».
Φωτεινότερο;
Σίγουρα. Κάθε τι που δίνει χαμηλότερα το ΚΚΕ -το οποίο θεωρώ το Τζουράσικ Παρκ της πολιτικής και βασικό φορέα σκοταδισμού- και ψηλότερα την ανανεωτική ριζοσπαστική Αριστερά, είναι φωτεινότερο. Το πρόβλημα είναι αν ο ΣΥΝ μπορεί να αφομοιώσει αυτή την ξαφνική εισροή κόσμου».

Φοβάστε τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων;
«Ενα κράτος μεγάλο όσο η Στερεά Ελλάδα, δεν θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο για την Ελλάδα. Αλλά ένα κράτος τόσο μικρό, με τον Μπους από πίσω είναι άκρως επικίνδυνο».

Μπορεί ο σοσιαλισμός να είναι η ελπίδα;
«Οχι ο υπαρκτός πάντως, να μας λείπει. Το θέμα είναι ο επαναπροσδιορισμός της Αριστεράς και των ρόλων της σήμερα παγκοσμίως, με πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις την Ισπανία και τις χώρες της Ν. Αμερικής».




18 σχόλια:

Ο χρήστης Blogger The Motorcycle boy είπε...

Μα τι πας και βρίσκεις κι εσύ! Ο Μπελογιάννης έγινε ήρωας γιατί τον φάγανε σαν το σκυλί στ΄αμπέλι -αλλιώς ... χέσε μέσα με τον κόσμο που είχε προγράψει όσο ήταν στην Κ.Ε.

Πάντως ο "μικρός" δεν λέει όχι στην Αριστερά -όχι στον υπαρκτό λέει, υπάρχει διαφορά. Άρα, τζάμπα σκουπιδιάζεις το σφυροδρέπανο -για βγάλτο πάλι έξω.

Για την πολιτική του ΚΚΕ σχετικά με τις Μακεδονίες χεστήκαμαν. Μη σου πω οτι είμαι μαζί τους -να γίνει η Μακεδονία άλλο κράτος, μαζί με τη δικιά μας -4 με 5 βαθμούς το χρόνο αφήνει ο θρύλος εκεί πάνω. Να τους παίζουμε κατευθείαν στο ΟΥΕΦΑ να τελειώνουμε.

Υ.Γ.1.: Πάντως, ο "μικρός" διαστρεβλώνει την τροποποιημένη θέση του ΚΚΕ για το θέμα. Άκουσα ένα φαλακράκια να λέει οτι είχαν θέση για γεωγραφικό χαρακτηρισμό στο όνομα από την εποχή του Μητσοτάκη -αλλά τότε κανένας δεν το δεχόταν. Και δεν άκουσα τους άλλους τραπεζάτους να τον διαψεύδουν.
Υ.Γ.2: Αλήθεια τον 375 και τον 509 ποια κυβέρνηση τους έβγαλε; Να τα λέμε αυτά -να μην τα ξεχνάμε!

13/5/08, 4:08 μ.μ.  
Ο χρήστης Blogger demetrat είπε...

E, και συ τι ζόρι τραβάς.
Μιά χαρά τα λέει ο νεώτερος.
Κιαπ΄ο,τι βλέπω, κορόϊδο δε θα γίνει κανενός.Και πολύ καλά θα κάνει.

μότορ.
Δεν το διαστρεβλώνει, απλώς το πάει παααρα πολύ παλιά.Και επίσης καλά κάνει και βγάζει το άχτι του, γιατί κάτι παλιά ζαγάρια ,τον αφήσανε ορφανό.
Αυτά που λες εσύ είναι τα καινούρια.
δ

13/5/08, 5:28 μ.μ.  
Ο χρήστης Blogger The Motorcycle boy είπε...

Το λέει ο μάγκας οτι το ΚΚΕ σήμερα κάνει μόκο εκτός από την Κανέλη.
Εντάξει είναι ΣΥΡΙΖΑ το παιδί -εδώ ολόκληρος Μίμης (κοντοτραμπούκος) Ανδρουλάκης έγινε ΠΑΣΟΚ -εκεί θα κολλήσουμε;

Τα ζαγάρια πάντως που φάγανε τον πατέρα του και σήμερα κυβέρνηση είναι.

13/5/08, 6:07 μ.μ.  
Ο χρήστης Blogger dgalanis είπε...

"Θα δίνατε εσείς τη ζωή σας για την Αλέκα;»

θα δίναμε τη ζωή μας για τον Στάλιν?

θα δίναμε τη ζωή μας για τον Καίσαρα?

θα δίναμε τη ζωή μας για τον Μέγα Αλέξανδρο?

δεν νομίζω

νομίζω πως σήμερα δεν θα δίναμε τη ζωή μας για κανέναν

έχει μικρύνει τόσο πολύ η αξία αυτής της ζωής ...

13/5/08, 6:20 μ.μ.  
Ο χρήστης Blogger demetrat είπε...

Τα ζαγάρια τα πριν τα νυν και αει ειναι γνωστά.
Γιά τα άλλα τα ζαγάρια λέω εγώ.Άντε τα μικροζάγαρα.
δ

13/5/08, 6:56 μ.μ.  
Ο χρήστης Blogger demetrat είπε...

Τα Ζαχάρια ήθελα να πω.
δ

13/5/08, 6:57 μ.μ.  
Ο χρήστης Blogger The Motorcycle boy είπε...

Κι αυτά, συγκυβέρνηση είναι demetrat.
Μανιφέστο, εμείς να τη δώσουμε τη ζωή μας -αλλά ποιςο την παίρνει; Προτιμάνε το περιεχόμενο του πορτοφολιού μας.

14/5/08, 10:08 π.μ.  
Ο χρήστης Blogger The Motorcycle boy είπε...

Ρέιιι!! Τώρα διάβασα τη συνέντευξη -γιατί δεν έβαλες το απόσπασμα που λέει οτι γουστάρει να βλέπει στα τηλεοπτικά παράθυρα Άδωνι Γεωργιάδη και Άντζελα Δημητρίου για να γελάει;

14/5/08, 2:37 μ.μ.  
Ο χρήστης Blogger ange-ta είπε...

Αριστερά - Βαγγέλακας: 1-0

14/5/08, 3:57 μ.μ.  
Ο χρήστης Blogger demetrat είπε...

βρε αγαπούλα,
αφού αυτό το κόψε ράψε δε σου βγάζει κουστουμάκι, γιατί δε το γυρνάς σε ζαχαροπλαστείο ;
Μότορ, καλόοο.
Παρεπιπτόντως και μεις με Άδωνι γελάμε οικογενειακώς.
δ

14/5/08, 4:58 μ.μ.  
Ο χρήστης Blogger The Motorcycle boy είπε...

demetrat μακάρι να μπορούσα να γελάσω κι εγώ με τον Άδωνι. Αλλά μου θυμίζει έναν κερατά φυσικό που είχα στο σχολείο (πολύ γλίτση και γκομενάκια) και μανουριάζω.

14/5/08, 10:35 μ.μ.  
Ο χρήστης Blogger vangelakas είπε...

Βρέ μότορ, ό,τι παρατηρώ στό Εσωτερικού νά καταλογίζη στό Εξωτερικού, τό φέρνω χαμογελαστώς (σίκ) καί τούμπαλιν. (Προσφάτως ταυτίστηκα μέ τόν τΣύριζα επειδή η άνοδός του χαλάει τό ΚΚΕ). Πράγματι μόνον στόν υπαρκτό λέει όχι, δέν υποστηρίζω ότι ο άνθρωπος είναι εθνίκι, όμως εδώ κοτζάμ ιταλία έχει πλέον την βελανιδιά• όσο καί νάναι, πιότερο σέ σφυροδρέπανο κάνει ο μπολσεβικισμός, όχι βεβαίως ότι δέν δικαιούνται ακόμα καί πασόκοι νά τό φέρουν, ή ότι δέν εκφράζει καί τούς μή μπολσεβίκους. Αλλά πάλι, τό ίματζ είναι γιά μένα βρέ!

Γιά τήν Μακεδονία, ε, οκ! Επειδής όμως εμείς τά πήγαμε τέλεια φέτος, επιδιώκουμε επέκταση τού πεδίου τής χαράς! Θέλω καί ομάδες τής Πελαγονίας στήν σούπερ λήγκ! Γιά τό ΥΓ1, έχει ενδιαφέρον... Όπως καί ό,τι λές γιά τό πόσο κόσμο είχε προγράψει. Γιά πές...

Δήμητρα, δέν τραβώ ζόρι! Χάι κάνω ,τό φασιστρόνι!

Βρέ παιδιά. Είναι δυνατόν νά διαβάσω κάποιον πού νά αποκαλή τό ΚΚΕ, Ιουράσιον πεδίον τής πολιτικής, νά σκωπτικεύη τόν Χαρίλαο, τόν Μπρέζνιεφ, νά στηλιτεύη τήν στάσι τού ΚΚΕ γιά τήν Μακεδονία, νά θέτη τό ζήτημα τών Σκοπίων σέ σωστό ύψος (όσον αφορά τήν επικινδυνότητά του) νά απορρίπτη χωρίς δεύτερη κουβέντα τόν υπαρκτό σοσιαλισμό καί νά μήν τό φέρω εδώ, ειδικά όταν αυτή η κουβέντα δέν γίνεται από τόν Φράνς Τσαγκάρη αλλά από τόν γυιό τού Μπελοτζών; Όσο γιά τήν μαλακία του περί Αδώνιδος η δολερή «απόκρυψίς» του, Δήμητρα, αλλοίωσε τά λοιπά τού Μπελογιάννη; Μήπως – αφού έκρυψα κάποια τού συνεντευξιαζομένου αναφέροντας ωστόσο τό λίνκ όλης τής συνέντευξης - εννοούσε τελικά ότι κόβει φλέβα γιά τήν Αλέκα, γουστάρει τρελλά προσωπικότητες τού σοβιετικού κόσμου καί έχει εναποθέσει τίς ελπίδες του στήν παγκόσμιο επανάσταση; Καί ειλικρινά, πέρα από χαβαλέ, εάν δέν γελούσες καί συμφωνούσες μέ τόν Γεωργιάδη, θά είχα πρόβλημα.

15/5/08, 10:18 π.μ.  
Ο χρήστης Blogger The Motorcycle boy είπε...

Ρε θα εξελιχτείς σε κουτσομπόλα της ελληνικής και της παγκοσμίου αριστεράς πρόσεξέ το αυτό! Απλά, όταν βάζεις να τα χώνει στους λοιπούς, βάλε και το χώσιμο στους δικούς σου για να το παίξεις αντικειμενικός (χαχαχα, πλάκα κάνω -έτσι;)

Και πρόσεξε μη γίνεις ΣΥΡΙΖΑ, αυτοί είναι κολλητικοί και ιογόνοι, εκεί που δεν το περιμένεις την αρπάζεις και νάσαι μετά αγκαλιά με τις γκομενίτσες να τραγουδάτε "σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ" κάτω από την εξέδρα του Αλέξη! (Τώρα που το έγραψα, καλό μου φάνηκε -τι λες κι εσύ;)

Το οτι στη Ρώμη βγήκε δήμαρχος που πόζαρε με φασιστικά σύμβολα -σε κατάντια μου κάνει, δεν ξέρω εσύ πως το βλέπεις.

Οι προγραφές στελεχών του παράνομου ΚΚΕ που έρχονταν από την Γ.Γ. επί Μπελογιάννη (όπως και επί Ζαχαριάδη) είναι γνωστές. Και η πλήρης ψυχική διάλυση αγωνιστών, λόγω αυτού είναι γνωστή επίσης. Θέλεις ένα, άσχετο μεν, ζουμερό δε παράδειγμα που έχω πρόχειρο; Όταν μπαίνανε οι Γερμανοί στην Αθήνα, στο στραπόπεδο συγκέντρωσης (στο Χαλάνδρι νομίζω) ήταν μαντρωμένοι από τον Μεταξά ακόμα, ΚΚΕδες και άλλοι αριστεροί. Οι ΚΚΕδες πήραν γραμμή απέξω, τα βρήκαν με τους χωροφύλακες και την έκαναν. Αλλά απαίτησαν να μείνουν μαντρωμένοι οι υπόλοιποι -κυρίως Τροτσκιστές. Τους οποίους βρήκαν οι Γερμανοί και τους εκτέλεσαν με πολύ χαρά. Αυτά, για την ιστορία.

Και επιμένω οτι ο "μικρός" αποκρύπτει ή έστω δεν γνωρίζει τη θέση του ΚΚΕ για τη Μακεδονία. Προτείνουν ονομασία με σαφή γεωγραφικό προσδιορισμό -το είπε σου λέω ο φαλακράκιας σε "εκπομπή λόγου" και οι υπόλοιποι πολιτικοί κάνανε μόκο. Για να μην τον γιουχάρουν -μάλλον θα ισχύει, πάντως έχω δει και την Αλέκα να το λέει τότε που πήγε ο γίγαντας να βάλει βέτο.

Υ.Γ.: Το να βάζεις πάντως, πέρα από την πλάκα, κάποιες δηλώσεις ενός τύπου για συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα και να μη βάζεις για άλλα, είναι διαστρέβλωση. Πάρε παράδειγμα: βγαίνει ο ελληνικός κλώνος του Μπακούνιν ας πούμε και τα χώνει χοντρά στο ΠΑΣΟΚ και την Αριστερά. Να μην συμπεράνω εγώ οτι δεξιοφέρνει ο Μπακούνιν τζούνιορ; Θα το συμπεράνω, αν δεν μου βάλεις οτι παρακάτω τα χώνει και στα Δεξιά κόμματα. Κατάλαβες;

15/5/08, 1:01 μ.μ.  
Ο χρήστης Blogger demetrat είπε...

Νάτη πλάκωσε κι η Κροστάνδη με τα μηχανοκίνητα(που δυστυχώς τότε δεν είχε).

15/5/08, 1:54 μ.μ.  
Ο χρήστης Blogger The Motorcycle boy είπε...

Δυστυχώς, δυστυχώς demetrat. Απλά, καλά είναι να θυμόμαστε οτι η αριστερά δεν έχει κοπυράιτ το οποίο το κληρονόμησε η Αλέκα (ή ο Αλαβάνος, ή ο Καραμπελιάς κ.λ.π.)

15/5/08, 2:07 μ.μ.  
Ο χρήστης Blogger vangelakas είπε...

Εντάξει, άν είναι γιά γκομενάκια, γίνομαι καί ΟΣΦΠ ρέ σύ!

Ο οιοσδήποτε δήμαρχος, η πάσα μία αρχή μετερχομένη κάποια σύμβολα γιά χί λόγους, σαφώς καί χαλά τούς αντιθέτους. Καί μένα μού τήν έσπαγε όταν άκουγα γιά τόν κόκκινο Κέβιν (έτσι τόν λένε; ) τού Λονδίνου.

Μήπως ο «μικρός» αναφέρεται στήν τότε στάση τού ΚΚΕ γιά τήν Μακεδονία; Η στάση του τώρα μοιάζει μέ τών άλλων πλήν λαός, νομίζω.

Βρέ μότορ, έβαλα μόνο ό,τι έκανα χάι, αλλά παρέθεσα καί τό λίνκ γιά περισσότερο εντρυφείν! Στό φινάλε δέν διδάσκω πολιτική οικονομία ή οτιδήποτε άλλο. Τίς παπαριές μου, φέρνω εδώ. Σιγά.

16/5/08, 6:57 μ.μ.  
Ο χρήστης Blogger The Motorcycle boy είπε...

Αν είναι για γκομενάκια κάτσε στην ΑΕΚ, μας ρίχνετε σε αυτό (θυμάμαι ακόμα τις δυο που φιλιόντουσαν στο μεταξύ μας παιχνίδι).

Κοίτα, αυτό που κάνεις πολλές φορές είναι προβοκάρισμα με πλαγιοκοπήσεις για να χτυπήσεις πράγματα που σου μοιάζουν αντιπροσωπευτικά των αριστερών θεωριών. Δεν είναι κακό, βρίσκουμε κι ένα λόγο να "πλακωνόμαστε" και να το γλεντάμε -καθότι κάποιος εποικοδομητικός διάλογος ας πούμε.
Πρόσεχέ το όμως μην την πατήσεις σαν τον άλλον που τα έχωνε κάργα τις αδερφές και τον βρήκανε να μπαλαμουτιάζεται στις τουαλέτες με έτερο δημοσιογράφο. Αυτό που πάμε να υποσκάψουμε, ενίοτε μας υποσκάπτει.

17/5/08, 6:46 μ.μ.  
Ο χρήστης Blogger vangelakas είπε...

Πρόσεχέ το όμως μην την πατήσεις σαν τον άλλον που τα έχωνε κάργα τις αδερφές και τον βρήκανε να μπαλαμουτιάζεται στις τουαλέτες με έτερο δημοσιογράφο. Αυτό που πάμε να υποσκάψουμε, ενίοτε μας υποσκάπτει.

Καί; Στήν περίπτωσή μου τί θά αποκαλυφθεί; Ότι είμαι ινστρούχτορας καί επικεφαλής τού (όποιου) παράνομου μηχανισμού τού ΚΚΕ; Έλα μωρέ, δέν είμαι δημοσιολόγος ούτε μού απαιτείται συνέπεια ιστοριοδίφη! (πάντως παρέθεσα τό λίνκ, μήν μέ βγάζετε καί αισχρό προβοκάτορα!)

22/5/08, 11:35 π.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα

blog stats