Δευτέρα, Αυγούστου 14, 2006

Ένας ποιητής απαριθμεί τίς... «αρετές» τού ηγέτη.


Φιντέλ Κάστρο. «Σοφός ηγέτης», «ειδήμων σεξολόγος», «βαθυστόχαστος φιλόσοφος» κατά τον Κουβανό ποιητή Ρεϊνάλντο Αρένα, ο οποίος υπήρξε θύμα του καθεστώτος, βεβαίως...



Έχουν περάσει δεκαέξι χρόνια αφότου αποχαιρέτισε εκούσια, στο Μαϊάμι, τον μάταιο τούτο κόσμο, έχοντας χτυπηθεί από AIDS, με την εξής φράση: «Είστε οι κληρονόμοι όλης μου της φρίκης, αλλά και της ελπίδας μου ότι η Κούβα θα είναι σύντομα ελεύθερη... Εγώ είμαι ήδη». Και όμως, ο Ρεϊνάλντο Αρένας, ο Κουβανός ποιητής και συγγραφέας που εγκατέλειψε το 1980 την Κούβα αφού πρώτα τιμωρήθηκε σκληρά για τα «εγκλήματα» της ομοφυλοφιλίας και της ελεύθερης σκέψης, εξακολουθεί να στοιχειώνει τον Φιντέλ Κάστρο - ακόμα και στο κρεβάτι όπου κείτεται ασθενής. Μόλις πρόσφατα, η ισπανική El Pais «ξετρύπωσε» ένα ανέκδοτο κείμενό του, γραμμένο λίγους μήνες πριν από το τέλος.


Απόσπασμα:

«Ο Φιντέλ Κάστρο έχει δεχθεί επικρίσεις επειδή αρνείται να αποδεχθεί οποιαδήποτε αλλαγή ή οτιδήποτε αποπνέει περεστρόικα ή δημοκρατία. Εγώ, από την άλλη πλευρά, ίσως λόγω του πνεύματος αντιλογίας μου, δεν θα επικρίνω τον "Ανώτατο Ηγέτη". Θα απαριθμήσω τις αρετές του:

Ευφυής οικονομολόγος. Τριάντα χρόνια διανομής κάθε αγαθού με δελτίο έχουν αποτρέψει τον πληθωρισμό, μιας και ούτως ή άλλως δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα να αγοράσεις.

Διάσημος αγρότης. Κατάφερε να κάνει μια αγελάδα ονόματι Λευκό Μαστάρι να παράγει περισσότερα από 100 λίτρα γάλα την ημέρα. H δύσμοιρη αγελάδα εξερράγη. Το γάλα εξακολουθεί να διανέμεται με δελτίο.

Ειδήμων σεξολόγος. Έχει προετοιμάσει έναν υπέροχο στρατό νέων να εργαστούν ως ξεναγοί και μεταφραστές, εξυπηρετώντας παράλληλα ευγενικά τις ανάγκες των προσκεκλημένων, είτε είναι άνδρες είτε γυναίκες.

Βαθυστόχαστος φιλόσοφος. Έχει δώσει στους υπηκόους του να καταλάβουν πως η υλική ύπαρξη είναι ανούσια, σε σημείο που, στην Κούβα, δεν υπάρχουν υλικά αγαθά και το ποσοστό αυτοκτονιών είναι το μεγαλύτερο στη Λατινική Αμερική.

Σκληρά εργαζόμενος μαθητής. Ακολούθησε το παράδειγμα του Στάλιν, εξαποστέλλοντας όποιον μπορούσε να επισκιάσει τη λάμψη του, συμπεριλαμβανομένου και του Ερνέστο "Τσε" Γκεβάρα.

Σοφός ηγέτης. Γνωρίζει καλά ότι ένας δικτάτορας δεν πρέπει ποτέ να δέχεται τη διοργάνωση δημοψηφίσματος, εκτός αν θέλει να εκδιωχθεί. Έτσι εξηγείται η οργισμένη αντίδρασή του εναντίον όλων εκείνων των διανοουμένων (συμπεριλαμβανομένων έξι βραβευμένων με Νόμπελ) που του έχουν ζητήσει, με πολιτισμένο τρόπο, να προκηρύξει εκλογές».

Νέα Σαββατοκύριακο τής 12ης Αυγούστου.






Ο Λούκυ Λούκ κάνει λόγο γιά μοναξιά αλλά ο φύρερ Φιντέλ δέν πρέπει νά τήν φοβάται. Πρώτο πρώτο, τού είχε έλθει, συμπαράστασης μήνυμα από τόν πρωτεργάτη τής άμεσης δημοκρατίας, «ηγέτη» τής Βορ. Κορέας.


Από τό μέ πρωταγωνιστή τόν Φύρερ Κάστρο θέατρο σκιών, δέν θά μπορούσε νά λείψη ο κατά τ’άλλα υπερευαίσθητος Αλαβάνος. Άς τό έχουμε κατά νού. Άς θυμόμαστε τώρα πώς σχολιάζει (εκθειάζει) τόν φασίστα Κάστρο, όταν θά σκίζη τά ρούχα του διαμαρτυρόμενος γιά τυχόν καταστρατήγηση κάποιου δημοκρατικού θεσμού...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα

blog stats