Πέμπτη, Ιανουαρίου 28, 2010

J. D. Salinger


Αὐτὰ εἶχα νὰ σᾶς πῶ ὅλα κι ὅλα. Θὰ μποροῦσα βέβαια νὰ σᾶς διηγηθῶ τί ἔκανα μετὰ ποὺ γύρισα σπίτι, καὶ πῶς ἀρρώστησα καὶ τὰ ῥέστα, καὶ σὲ ποιὸ σχολεῖο λέω νὰ πάω τοῦ χρόνου τὸ φθινόπωρο, μετὰ ποὺ θὰ βγῶ ἀποδῶ, ἀλλὰ δὲν ἔχω κέφι. Στ’ἀλήθεια, δὲν ἔχω. Αὐτὰ τὰ πράγματα δὲν μ’ἐνδιαφέρουνε καὶ πάρα πολὺ τώρα δά.

(ἡ πρώτη παράγραφος τοῦ τελευταίου κεφαλαίου τοῦ Φύλακα στὴν Σίκαλη).

Ἀπὸ τὸ in.gr:

Στο σπίτι του στο Νιου Χάμσαϊρ, όπου έζησε απομονωμένος τις τελευταίες δεκαετίες, άφησε την τελευταία του πνοή την Τετάρτη ο Τζερόμ Ντέβιντ Σάλιντζερ, συγγραφέας του «Φύλακα στη Σίκαλη». Ο συγγραφέας, γεννημένος το 1919, πέθανε από φυσικά αίτια, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του.

Ο Φύλακας στη Σίκαλη εκδόθηκε το 1951 και έγινε ένα από τα μυθιστορήματα με τη μεγαλύτερη επιρροή στις ΗΠΑ και σύμβολο της «εφηβικής επανάστασης». Σήμερα αποτελεί διδακτέα ύλη στα περισσότερα αμερικανικά σχολεία, ενώ οι ενώσεις βιβλίων το χαρακτηρίζουν «αναγκαίο ανάγνωσμα» για όποιον μεγαλώνει γιο. Το βιβλίο, μάλιστα, επικαλέστηκε ως πηγή έμπνευσης και Μαρκ Τσάπμαν, δολοφόνος του Τζον Λένον των Μπιτλς.

Πολύ σύντομα μετά την έκδοση του Φύλακα, ο Σάλιντζερ αποσύρθηκε από τη δημόσια ζωή, δίνοντας το 1980 τη μοναδική του συνέντευξη από το 1953 μέχρι το θάνατό του. Τα τελευταία χρόνια, είχε ξεκινήσει δικαστικούς αγώνες για τα πνευματικά του δικαιώματα -προσπαθώντας, μεταξύ άλλων, να εμποδίσει την έκδοση μυθιστορήματος Σουηδού συγγραφέα που θα ήταν η «συνέχεια» του Φύλακα.

Ο Τζ.Σάλιντζερ παντρεύτηκε τρεις φορές και είχε δύο παιδιά.

8 σχόλια:

Ο χρήστης Blogger The Motorcycle boy είπε...

Άντε -και στα δικά μας εμείς οι λεύτερες...

29/1/10, 10:24 π.μ.  
Ο χρήστης Blogger vangelakas είπε...

Ἔχουν βγῇ γιὰ τοοοοοοόσους μήτσουλες – πουθενάδες, βιογραφοταινίες. Δὲν πρέπει, δὲν ἐπιβάλλεται νὰ σιάξουν μιὰν ταινία γιὰ τὸν Τζερὸμ Δαυίδ;

31/1/10, 10:39 μ.μ.  
Ο χρήστης Blogger The Motorcycle boy είπε...

Με τι στοιχεία ρε αδερφάκι; Αφού ήταν κάμποσο κρυψύνους -τα μόνα που έχουν βγει για πάρτη του ήτανε κάτι κουτσομπολίστικα για τις σχέσεις με την κόρη του και τέτοια.

1/2/10, 9:02 π.μ.  
Ο χρήστης Blogger vangelakas είπε...

ἔ, ὅλο καί κάτι θά ἔχουν στά ὑπόψι τους τά τσακάλια τοῦ χόλυγουντ.

2/2/10, 10:36 π.μ.  
Ο χρήστης Blogger The Motorcycle boy είπε...

Χαχαχα, αυτό ακριβώς φοβάμαι!

Υ.Γ.: Πάντως, αν με ρώταγες ποια βιογραφία συγγραφέα θα ήθελα να δω στο σινεμά θα σου έλεγα μετά μανίας: Ρέιμον Τσάντλερ ή (έτσω) Τζέιμς Ελρόι.

2/2/10, 2:46 μ.μ.  
Ο χρήστης Blogger vangelakas είπε...

Τοῦ Πόου ἔχουν φτιάξει τίποτις... Μᾶλλον ὄχι...

3/2/10, 11:15 μ.μ.  
Ο χρήστης Blogger The Motorcycle boy είπε...

Έχει γίνει νομίζω κάτι σαν ροκ όπερα που βασίζεται στη ζωή του Πόου και στην Πτώση του οίκου των Άσερ (δύο σε ένα). Έχω ακούσει τη μουσική της (πολύ καλή) αλλά δεν την έχω δει -δε φτάνουν τέτοια πράγματα στο χωριό μας.

4/2/10, 10:00 π.μ.  
Ο χρήστης Blogger ange-ta είπε...

για κοίτα που δεν έχω διαβάσει αυτό το αριστούργημα. Το ψάχνω, αλλα έχει γίνει ανάρπαστο.

Μπράβο Βαγγέλη για το ποστ.

12/2/10, 9:36 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα

blog stats