Πέμπτη, Φεβρουαρίου 28, 2019

κωλοπιλὰς γιὰ νὰ συμφωνίαΕἷς ὡραῖος καθαρεουσιάνικος πρωτοσέλιδος πηχιαῖος τίτλος ἀπὸ τὴν ΕΣΤΙΑ καίτοι μᾶς ξενερώνει ἐλαφρῶς μὲ τὴν ἐγκατάλειψη τῆς βαρείας.

Καὶ παρακάτω, παραθέτει ἕναν ὁδηγὸ (συνταχθεὶς ὑπὸ τῶν δυτικοβουλγάρων aka βορειομακεδόνων) περὶ βορείου μακεδονίας καὶ μακεδονίας, μακεδονισμοῦ, μακεδονικότητος καὶ ὅ,τι ἄλλο μπορεῖ νὰ προκύψῃ, ὥστε νὰ μὴν μπλέκωνται τὰ ΜΜΕ:

Ποια είναι η σωστή ονομασία της χώρας σας;
«Επίσημα είμαστε τώρα η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, αν και το απλό Βόρεια Μακεδονία (North Macedonia) αρκεί. Αλλά προσοχή, δεν είμαστε “Northern Macedonia”».
Είναι οι πολίτες σας Βορειομακεδόνες τώρα;
«Όχι. Είναι φυσικά Μακεδόνες πολίτες και πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά είναι απόλυτα σωστό να περιγράφονται οι εθνοτικά Μακεδόνες απλά ως Μακεδόνες, χωρίς το “βορειο-”. Βασικά μη χρησιμοποιείτε τον όρο Βορειομακεδόνας καθόλου».
Είναι η γλώσσα σας βορειομακεδονική τώρα;
«Όχι, είναι απλά μακεδονική, ακριβώς όπως ήταν πριν τη συμφωνία με την Ελλάδα».
Ποιοι είναι οι κωδικοί της χώρας σας; Έχουν αλλάξει;
«Όχι, παραμένουν οι ίδιοι όπως πριν: MK και MKD».
Θα γράψουμε ένα θέμα για το φαγητό στη χώρα σας. Θα έπρεπε να μιλάμε για βορειομακεδονική κουζίνα;
«Όχι. Όταν περιγράφετε οτιδήποτε σε σχέση με την εθνική ή πολιτιστική μας ταυτότητα, το επίθετο “μακεδονικό” από μόνο του είναι σωστό, ενώ το “βόρειο” ή “βορειομακεδονικό” θα ήταν λάθος. Κάποια σωστά παραδείγματα περιλαμβάνουν: Μακεδονική κουλτούρα, μακεδονική ιστορία, μακεδονική λογοτεχνία, μακεδονικό κυριλλικό αλφάβητο, μακεδονικές εκκλησίες, μακεδονική εθνική ταυτότητα και ούτω καθεξής. Να θυμάστε πάντως πως “Μακεδονία” και “Μακεδόνες” σημαίνουν κάτι διαφορετικό στην Ελλάδα».
Οπότε αν φάω με τον πρόεδρό σας τι θα έπρεπε να πω;
«Θα ήταν σωστό να πείτε ότι ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας σας έκανε ένα γεύμα με υπέροχες μακεδονικές σπεσιαλιτέ. Δεν θα ήταν σωστό να πείτε ότι είχατε γεύμα με τον Βορειομακεδόνα πρόεδρο».
Αυτό είναι μπερδεμένο. Γιατί είναι πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας μα όχι Βορειομακεδόνας πρόεδρος, ενώ το φαγητό σας είναι απλά μακεδονικό;
«Στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Ελλάδα συμφωνήσαμε να μην περιγράφουμε οποιονδήποτε κρατικό φορέα ως βορειομακεδονικό. Οτιδήποτε σχετίζεται με την κυβέρνηση, το κράτος, την προεδρία, ιδιωτικούς φορείς που σχετίζονται με το κράτος ή δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται από το κράτος στο εξωτερικό θα έχει το επίθετο “βόρεια” μα δεν είναι απαραίτητο να το χρησιμοποιείτε αλλιώς, για παράδειγμα για το φαγητό. Οπότε η χώρα μας κυβερνάται από την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, επικεφαλής του κράτους μας είναι ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, τα εξωτερικά θέματα διαχειρίζεται το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας και ούτω καθεξής. Το “Βόρεια Μακεδονία” θα έπρεπε επίσης να χρησιμοποιείται για άλλους επίσημους φορείς επίσης, για παράδειγμα δήμους και το Πανεπιστήμιο των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου. Για παράδειγμα, “το Τέτοβο είναι ένας δήμος στη Βόρεια Μακεδονία όπου είναι κοινό να ακούς ανθρώπους να μιλάνε μακεδονικά ή αλβανικά”. Εναλλακτικά: “Το Πανεπιστήμιο των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου είναι το παλαιότερο πανεπιστήμιο της Βόρειας Μακεδονίας. Πήγα εκεί για μια συνέντευξη για τη μακεδονική οικονομία. Και πάλι, προσοχή- όχι βορειομακεδονική. Ναι, είναι πολύπλοκο, αλλά χρειάστηκαν 27 χρόνια για να επιτύχουμε αυτή τη συμφωνία».


Πόσο ξεκάθαρο κείμενο! Πέρα ἀπὸ τὸ βόρειο, τὸ νότιο, τὸ ἄνω, τὸ νέα κλπ κλπ, ἐμφανίζται ἀδιαπραγμάτευτος ὁ μακεδονισμός. Κἄτι γιὰ τὸ ὁποῖο πρέπει νὰ νοιώθουμε ὅτι πέσαμε ἀπὸ τὴν ἀκρόπολι καὶ βρήκαμε πορτοφόλι – τάδε ἔφη ἕνας Κυρίτσης. Δὲν εἶναι μαλάκας ὁ Κυρίτσης, οὔτε ἄσχετος. Τοὐναντίον, γιομάτος σέβας γιὰ τοὺς προγόνοι του τοὺς ἰδεολογικοί, οἱ ὁποῖοι ἦσαν ὀρντινάτσες τοῦ μακεδονισμοῦ, εἴτε προπολεμικῶς, εἴτε λίγο μετὰ αὐτόν.


Εἶναι ὅπως ὅταν στὰ πρὸ ἐλαχίστους καιροῦ, συλλαλητήρια, οἱ κομμουνιστὲς ἔψαχναν δικαιολογίες λέγοντες:
Ὦ! Μὰ εἴδομεν τὸν Μιχαλολιάκο, ἦσαν καὶ οἱ χρυσαυγίται ἐκεῖ καὶ διαδήλωσαν γιὰ τὴν Μακεδονία!
Καὶ καλὰ δηλαδής, ἀφοῦ μόλεψαν τὴν φάση αὐτή, ἐμεῖς δὲν πᾶμε!
Προσπαθῶ νὰ μπῶ στὴν θέσι αὐτῶν τῶν ἀριστερῶν τὴν Μακεδονία καὶ τὸν σωβινισμὸ τῶν βουλγάρων.
Ποιο θέμα ἴσως νὰ μὲ ταύτιζε σὲ κἄποια ἐορτή;
Τὴν Κύπρο;
Μπά… ῥουφιάνεψαν τὸν Γρίβα.
Τέλος πάντων, μὴν πλατειάσω μὲ ἀστοτσιφλικάδικες μικρὲς ἀσίες καὶ ἰμπεριαλιστικῶνε εἰσβολῶνε βόρειες ἤπειρες κλπ κλπ.
ἐθνικὴ ἀντίστασις.
Σὲ ἕναν ἑορτασμὸ τοῦ γοργοποτάμου ἢ τῆς καταστροφῆς τοῦ κτηρίου τῆς ΕΣΠΟ, ἂν ἔβλεπα μπολσεβίκους τί θὰ ἔκανα;
ΟΚ, ἕνα ἐλαφρὺ ῥίγος καὶ συμπάθεια θὰ εἶχα γιὰ τοὺς μὲ εὐκοίλια στὸ κρανίο… Ἀλλὰ θὰ μὲ ἐμπόδαγε τοῦτο νὰ τιμήσω ἕναν κἄποιον ἀγῶνα κατὰ τὴν Κατοχή;
Φυσικὰ ὄχι.
Προφάσεις ἐν ἀμαρτίαις λοιπόν, αὐτὰ τὰ περὶ μιχαλολιάκου σὲ συλλαλλητήρια.
Ἁπλᾶ, τὸ πρόβλημα τοῦ ἑλληναρᾶ κομμουνιστῆ, ἀπὸ τὴν πιὸ μέηνστριμ μέχρι τὴν πιὸ ἰδιαίτερη μορφή, παραμένει καυλωμένο.
Καὶ ἡ Μακεδονία εἶναι τὸ κεφάλι τοῦ κασίδη, μὲ μπαρμπέρη τὸν πρῶτο τυχόντα μπολσεβῖκο.
0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα

blog stats