Πέμπτη, Δεκεμβρίου 06, 2007

Ωσάν Σήμερις (καί όχι μόνον...)






1920:
Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος ΙΒ΄ επανέρχεται στήν Ελλάδα καί αποκαθίσταται στόν Θρόνο.

9 σχόλια:

Ο χρήστης Blogger kaltsovrako είπε...

Στις 11 Sεπτέμβρη όμως δε σε είδα μωρή τιαροφορούσα να γράψεις τίποτα για δαυτονα.

:P

Ψωμί, ελιά και Mαντούκα αριστερά

6/12/07, 1:40 μ.μ.  
Ο χρήστης Blogger vangelakas είπε...

Έψαξα καί είδα. 11 Σεπτέμβρη εεε; Πάντως, δέν είναι καί όσο κακό φαίνεται!

Επαναστάτησε ο στρατός, γράφει ό βίκης ο παιδείας! Επαναστάτησε ο συνταγματάρχης (άχ! αυτός ο βαθμός!) Πλαστήρας! (Τότε τά πραξικόπημα ώς όρος δέν είχε επινοηθεί...)

Μαντούκας - Σέζαρ, τά πλέον άχρηστα εξτρέμ στό πρωτάθλημα - ειδικά ο δεύτερος. Προσφέρει ο καθείς από ένα όγδοο μιάς καλής προσπάθειας σέ ένα ολάκερο μάτς, φοβερή επίδοση, γάματα. Ο Σάντος λένε, τρελλαίνεται γιά τόν Σάντος καί τόν ζαχαρώνει! Μάλιστα...

6/12/07, 2:15 μ.μ.  
Ο χρήστης Blogger kaltsovrako είπε...

Μπορεί να κάνω λάθος στην ημερομηνία. Εννοώ την καταστροφή της Σμύρνης. Μεγάλη πετυχεσά του βασιλεως (την χείραν ακουμπάω εις το πέος)

6/12/07, 2:30 μ.μ.  
Ο χρήστης Blogger vangelakas είπε...

Αααα... Έκανες πετυχεσιά πάντως. στίς 11 σεπτ τού 22 επαναστατεί ο στρατός (γαμωπραξικόπημα δηλαδής , αλλά επειδή κατεφέρθη κατά τού Βασιλέως, η ιστοριογραφία τό ονόμασε Επαναστασάρα!) καί βάζει πόζες στόν θρόνο.

Πάντως γιά τό θέμα τής μικρασιατικής τραγωδίας, καί γενικώς τής περιόδου εκείνης, γιά τά καλά, είχαμε τόν Βενιζέλο (ελλάδα τών δύο ηπείρων καί τών πέντε θαλασσών) ενώ γιά τά κακά(μικρ. τραγωδία), τόν Θρόνο. Δέν ξέρω άν μέ πιάνεις... Γιατί δηλαδή γιά τήν ελλάδα τών δύο ηπείρων δέν χρωστάμε στόν Βασ. Αλέξανδρο ενώ γιά τήν μικρ. καταστροφή δέν φταίει ο Γούναρης;

Δέν αρνούμαι βεβαίως ότι όλοι* οι παράγοντες είχαν ευθύνη στήν τραγωδία αυτή. Αλλά αυτή η δαιμονοποίηση τού Στέμματος καθ'όλην τήν νεοελληνική ιστορία είναι εξοργιστική, αγαπούλα...


* όλοι. Καί αυτοί πού θεωρούσαν σωβινιστική (!) τήν εκστρατεία στήν Σμύρνη καί κάναν ό,τι μπορούσαν γιά νά τήν μποϋκοτάρουν.

6/12/07, 3:18 μ.μ.  
Ο χρήστης Blogger kaltsovrako είπε...

Aσχετο.
Ποιός είναι αυτός που τον δάγκασε μαϊμού (εγγλέζικια;) και χτύπησε την κάρτα στα καπάκια;
Ο διάδοχός του;

6/12/07, 3:24 μ.μ.  
Ο χρήστης Blogger vangelakas είπε...

Ο Αλέξανδρος. Καί επειδής πέθανε χήρεψε ο θρόνος κι επανήλθε ο πατήρ του. Εάν δέν πέθαινε... Τεσπά, σύντροφε... Μπαρμπής rules!

6/12/07, 3:49 μ.μ.  
Ο χρήστης Blogger kaltsovrako είπε...

Είσαι ΚΑΙ μέλος της ΠΕΦΟ;

6/12/07, 4:10 μ.μ.  
Ο χρήστης Blogger Nativist είπε...

Ξεχνάτε και κάτι άλλο. Ο διπλασιασμός της Ελλάδας με τους Βαλκανικούς Πολέμους, πιστώνεται αποκλειστικά στον Ελ. Βενιζέλο. Εκείνος κατηύθυνε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις από το γραφείο του στην Αθήνα, άσχετα με το ότι δεν ήξερε να διαβάσει έναν στρατιωτικό χάρτη. Εκείνος αναδιοργάνωσε τον εν αποσυνθέσει (ιδίως μετά την ήττα το '97) ελληνικό στρατό. Οι άλλοι όλοι ήταν παρατρεχάμενοι. Κάτι σαν τα παιδιά που τα στέλνεις στο περίπτερο για τσιγάρα.
Όταν ξεκινάς να κάνεις κράτη των πέντε θαλασσών και των δύο ηπείρων, οφείλεις πρώτα να είσαι βέβαιος ότι μπορείς να τα κάνεις χωρίς πλάτες άλλων. Ο Βενιζέλος είχε μάθει να βασίζεται πάντα στις πλάτες άλλων και δη των Γάλλων, οι οποίοι τον έστησαν σαν κυβέρνηση στην Θ/νίκη και τον έφεραν με τις λόγχες τους στην Αθήνα. Υπό άλλες συνθήκες, ο Βενιζέλος δεν θα λεγόταν εθνάρχης, αλλά διαφορετικά, όπως συνήθως λέγονται αυτοί που καβαλάνε την εξουσία με όπλα ξένων, για να τους χρησιμοποιήσουν αυτοί οι ξένοι μετά σαν μαριονέτες. Και όταν κάνουν την δουλειά τους, να τους πετάξουν σαν στημένες λεμονόκουπες. Αλλού αυτούς τους λένε δωσίλογους (κάποτε, χρόνια μετά, τους είπαν κι εδώ και τους φυλάκισαν). Ούτε καράβια δεν είχαμε για να πάμε στην Μ. Ασία, όπως σωστά παρατηρεί σ' ένα του άρθρο ο Ιωάννης Μεταξάς, μας πήγαν οι Άγγλοι με το δικό τους πολεμικό ναυτικό και μαγαλεξανδρινές αυτοκρατορίες ονειρευόταν ο Ελ. Βενιζέλος! Ουδέ καν τις διαφορές του είχε λύσει με τους Ιταλούς, για την αποχώρηση των τελευταίων από την Μ. Ασία και ο στρατός περίμενε στα νησιά για να γίνει η απόβαση. Δηλαδή, όταν τα άλλα κράτη είχαν περάσει στο στάδιο της αποστράτευσης μετά την λήξη του Α'ΠΠ, ο δικός μας στρατός παρέμενε σε επιστράτευση από το 1912!!! Με τέτοιο στρατό, κουρασμένο, μισοδιαλυμένο, είναι τουλάχιστον άφρον να πας για απόβαση στην Τουρκία. Κι όμως μας πήγε ο Ελ. Βενιζέλος, ο στρατηλάτης των πέντε θαλασσών και των δύο ηπείρων (τρομάρα του!). Δεν ήξερε ότι όταν βρεθούμε εκεί, ο Κεμάλ δεν θα κάθιζε με σταυρωμένα χέρια, όπως και δεν έκατσε; Πώς θα αντιμετώπιζε τους τσέτες του; Ποιος διόρισε Ύπατο Αρμοστή τον Στεργειάδη, ένα καθήκι που έμεινε στην Ιστορία τόσο για την ανικανότητά του να γίνει συμπαθής στον ελληνικό πληθυσμό της Σμύρνης, όσο και για την άθλια επείδηξη δήθεν αυστηρότητας προς τους Έλληνες στρατιώτες, παρά το ότι ήταν εκτός αρμοδιότητάς του;
Αλλά ο Ελ. Βενιζέλος είχε την τύχη να χάσει τις εκλογές κι έτσι εκλήθησαν άλλοι να βγάλουν τα κάστανα από την φωτιά. Κάστανα, όμως, που εκείνος, ο "εθνάρχης" είχε βάλει μέσα σ' αυτήν.
Πολλά μπορεί να πει κανείς ακόμη, αλλά σε μερικά θέματα η ιστορική άποψη έχει παγιωθεί, έχει πετρώσει πια, δεν χαλά με τίποτε. Για όλα έφταιξε ο "Γλίξμπουργκ" και ο Γούναρης. Δική τους δουλειά ήταν να βρούν πώς θα θρέψουν τον στρατό που έπρεπε να διατηρούν στην Μ. Ασία και μάλιστα ετοιμοπόλεμο, πώς θα γινόταν να πει ο Κεμάλ "άντε, χαλάλι σας μπρε, μια και τα πήρατε", πώς θα γινόταν να σταθούμε αυτόνομοι "αυτοκράτορες" πλέον στα πόδια μας, χωρίς την βοήθεια των Γάλλων, οι οποίοι ασφαλώς ουδεμία διάθεση εμπλοκής σε νέες περιπέτειες είχαν και μάλιστα για πάρτη μας, αφού ο Πόλεμος είχε τελειώσει πια και δεν μας χρειάζονταν ούτως ει αλλέως. Όσο για εκείνο που λένε "μας παράτησαν, επειδή φέρανε πίσω τον γερμανόφιλο βασιλιά", ε αυτό ούτε αυτοί που το λένε δεν το πιστεύουν, εκτός κι αν είναι τόσον αφελείς.

6/12/07, 5:47 μ.μ.  
Ο χρήστης Blogger vangelakas είπε...

Καλτσό, είμαι κωλυώμενος κάργα στήν Ταξιαρχών 129 (εκεί είναι νομίζω...)

Καί μάτζικ εννοείται, συνεχώς, στίς εκπομπές του...









Χόμο, γαμάτο τό σχόλιό σου! Σέ ευχαριστώ!

7/12/07, 12:58 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα

blog stats