Δευτέρα, Νοεμβρίου 26, 2007

Αντιγραφή

Ο Τζόυς λέει στον βιογράφο του Μπάτζεν: "Ανήκω σ' αυτή τη γλώσσα (-ελληνική), είναι το πεπρωμένο μου να μπω."
Συχνά παινευόταν στους φίλους του: Ξέρω να διαβάζω και να γράφω ελληνικά. Ο αριθμός των σελίδων που καλύπτουν τα ελληνικά μαθήματα με τον δάσκαλό του Φωκά, καλαμπούρια, τραγούδια, αποτελούν μια ενότητα, γνωστή στους ερευνητές με το όνομα Τετράδια της Ζυρίχης, που βρίσκονται στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο στις ΗΠΑ. Υπάρχουν τρία δερματόδετα τετράδια και σκόρπιες σελίδες. Όλα μαζί καλύπτουν περίπου 93 σελίδες χειρόγραφες με το χέρι του Τζόυς και του δασκάλου του Φωκά. Επίσης, υπάρχει ένα τετράδιο των Μυθολογιών, όπου στις 35 σελίδες του, εναλλάσσονται ελληνικά, αγγλικά, ιρλανδικά και εβραϊκά. Ανάμεσα σ' αυτά υπάρχει και ο ελληνικός εθνικός ύμνος, με την αγγλική του μετάφραση, γραμμένος δύο φορές, όπως επίσης και ο ανεπίσημος εθνικός ύμνος μεταφρασμένος στα αγγλικά: Μαύρη είναι η νύχτα στα βουνά.
Τα συμποσιακά μας βράδια τελείωναν πάντα με τον ελληνικό εθνικό ύμνο που τον τραγουδούσαν ο Φωκάς, ο Ρουτζιέρο (-έλληνας της Θεσσαλονίκης) και ο Τζόυς, γράφει ο Μπάτζεν.
Τα απογεύματα στο καφενείο Τεράς στη Ζυρίχη, επάνω στην προκυμαία του Λίματ, με θέα το κανάλι, διηγείται ο Μπάτζεν στη βιογραφία του Τζόυς:
- Μπάτζεν, πες μου, πως σου φαίνονται οι φίλοι μου οι Έλληνες;
- Δε νομίζω πως μ' αρέσουν, μοιάζουν πιο πολύ με Εβραίους. Μιλάνε όλοι μαζί και κανένας δεν ακούει κανέναν.
- Κοίταξε, είναι σπουδαίοι άνθρωποι και για μενα πολύ χρήσιμοι. Ο Νικόλας Σάντας ήταν αγράμματος, όμως μπορούσε να απαγγείλει ολόκληρες ραψωδείες από την Οδύσσεια. Ο Παύλος Φωκάς, φορτωμένος μ' αυτό το ένδοξο όνομα βυζαντινού αυτοκράτορα, είναι ένας μικροϋπάλληλος σε μια εμπορική επιχείρηση. Όσο για τον Αντώνη Χαλά, έγραψε ένα βιβλίο όπου αποδεικνύει ότι το κέντρο βάρους της γης περνάει μέσα από την καρδιά της Αθήνας. Έστειλα ένα αντίτυπο του βιβλίου του στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ουίλσον και περιμένω την απάντηση του. Ξέρεις, Μπάτζεν, πιστεύω πως ο καλύτερος δρόμος για να μπεις στο πνεύμα της αρχαίας Ελλάδας, είναι ο σύγχρονος Έλληνας.
Ο Τζόυς απαίτησε από την εκδότρια του Σύλβια Μπητς, το εξώφυλλο του πρώτου αντιτύπου του "Οδυσσέα" να είναι γαλάζιο. Όχι οποιοδήποτε γαλάζιο, αλλά εκείνο της ελληνικής σημαίας.
Είμαι προληπτικός με τους Έλληνες. Μου φέρνουν τύχη, έλεγε ο Τζόυς.
Ζητούν μια σημαία από την ελληνική πρεσβεία. Η πρεσβεία αρνείται τη δωρεά! Ο κύριος Τζόυς δεν είναι Έλληνας. Μια ελληνική σημαία αναζητείται σε όλο το Παρίσι του 1922. Τέλος, κάποιος γράφει σε κάποιον Γάλλο στην Αθήνα. Η ελληνική σημαία τοποθετείται σε περίοπτη θέση στο βιβλιοπωλείο της Σύλβια Μπητς. Ο τυπογράφος της Ντιζόν που θα τυπώσει το εξώφυλλο παίρνει σαν χρωματικό μοντέλο το ύφασμα της σημαίας. Όμως στο χαρτί το χρώμα της σημαίας αλλοιώνεται, το μπλέ στο χαρτί γίνεται διαφορετικό. Επιτέλους, βρέθηκε το σωστό γαλάζιο χρώμα και στις 2 Φεβρουαρίου 1922, ημέρα γενεθλίων του Τζόυς, φτάνει με ειδικό ταχυδρόμο το maledito libro, καθώς έγραψε στο φίλο του Ρουτζιέρο στη Ζυρίχη.
Αντιγραφή από εδώ.

8 σχόλια:

Ο χρήστης Blogger ange-ta είπε...

Θυμηθηκα μια ιστορία με την ελληνική σημαία. Εγινε η καθέλκυση ενός πλοίου μου. Οχι μην φανταστείς τίποτε μεγαλεία, ένα ιστιοπλοϊκό μικρό ήτανα. Αλλά χρειαζόμουνα σημαία. Είμασταν στην Γαλλία.
Δεν έβρισκα πουθενά. Βρέθηκα στο λιμάνι, την Λιών και είδα ένα τεράστιο καράβι, που είχε κατεβασμένη την ανεμόσκαλα. Τι να κάνω, την ανέβηκα.
Φτάνοντας επάνω, λέω έχω ένα πρόβλημα. Ε ένα μόνο μου λέει ο καπετάνιος, στον οποιο με οδήγησε ένας μούτσος. Οχι του λέω έχω πολλά, αλλά αυτό μπορεί να μου το λύσετε εσείς. Δεν έχω ελληνική σημαία και το πλοίο θα ταξειδέψει για μακρυνό ταξείδι.
Μου δωσε ένα σεντόνι τεράστιο. Ντράπηκα να μην την πάρω.
Η σημαία ήταν πιο μεγάλη απο το πλοίο. Αλλά την ανέβασα. Βγήκα απο το λιμανάκι του trinite sur mer και με κοίταγαν όλοι με μισό μάτι.
Σαν πειρατικό έμοιαζε το "Ορφεας"!

26/11/07, 10:35 μ.μ.  
Ο χρήστης Blogger vangelakas είπε...

ααααα! Εφοπλίστρια* εεεεε; Καί μαρξολενινίστρια κατά ΄άλλα!

(Αστεϊζομαι)

Γράψτε καμιά ιστοριούλα σας από τά ταξίδια σας τά σεβάχεια!


* Τρέμε Τσάκο!

27/11/07, 11:32 π.μ.  
Ο χρήστης Blogger ange-ta είπε...

αμα αρχίσω τέτοιες ιστορίες δεν θα τελειώνω...
παρακαλώ, μαρξίστρια, σκέτο!!!

27/11/07, 2:13 μ.μ.  
Ο χρήστης Blogger ange-ta είπε...

Θα σου γράψω όμως μια.
Το εν λόγω πλοίο ταξίδεψε απο trinite για καραϊβική.
Στο δρόμο κάπου αλλάξανε την τεράστια σημαια με μία αντίστοιχη με το μέγεθος του πλοίου.
Ξέμειναν στη μέση του ωκεανού απο τσιγάρα. Περνώντας ένα πλοίο από δίπλα τους, τους έπιασε κουβέντα απο το VHF, ο καπετάνιος έλληνας γαρ.
Μόλις τον άκουσαν οι δικοί μου (ελβετοί) άλλάζουν σημαία και σηκώνουν τη σεντονάρα. Τρελλάθηκε ο καπετάνιος. Τους λέει, περιμένετε, κάνει επί τόπου στροφή και τους πετάει ένα κιβώτιο με τσιγάρα, ουίσκι, και σοκολάτες!

27/11/07, 2:20 μ.μ.  
Ο χρήστης Blogger vangelakas είπε...

χαχαχαχα!

Φασιστρόνι ο καπετάνιος.

Εγώ ανζέτε ούτε σέ βάρκα δέν έχω αξιωθεί νά.

28/11/07, 10:09 π.μ.  
Ο χρήστης Blogger ange-ta είπε...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

29/11/07, 3:05 μ.μ.  
Ο χρήστης Blogger ange-ta είπε...

"Φασιστρόνι ο καπετάνιος".
Αυτό ούτε που να το σκέφτεσαι. Οταν είσαι στην ανοιχτή θάλασσα, η Ελλάδα σε περιβάλει απο παντού! Δεν είναι μόνο ο ελληνικές σημαίες, είναι και η γλώσσα. Στο VHF και στο SSB μία στις δύο ομιλίες διεξάγεται στα ελληνικά!
Ασε αυτό το: "με ακούει κανένας έλληνας" και ακούς 10 ταυτόχρονα να απαντάνε, ναι σε ακούμε!

29/11/07, 3:07 μ.μ.  
Ο χρήστης Blogger ange-ta είπε...

"Φασιστρόνι ο καπετάνιος".
Αυτό ούτε που να το σκέφτεσαι. Οταν είσαι στη ανοιχτή θάλασσα, η Ελλάδα σε περιβάλει απο παντού! Δεν είναι μόνο ο ελληνικές σημαίες, είναι και η γλώσσα. Στο VHF και στο SSB μία στις δύο ομιλίες διεξάγεται στα ελληνικά!
Ασε αυτό το: "με ακούει κανένας έλληνας" και ακούς 10 ταυτόχρονα να απαντάνε, ναι σε ακούμε!

29/11/07, 3:08 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα

blog stats