Δευτέρα, Ιουνίου 30, 2014

Ἡ ὀρίτζιναλ 21 μποϋκόταρε τὸ μουντιάλ! Πωπώωωω!



Νὰ βλέπω μπάλα, βαριέμαι πολύ· τοῦτο δὲν σώζεται οὔτε ἀπὸ μουντιαλικὴ τέτοια, μὰ ἐφέτο κάτι ἄλλαξε ~ μᾶλλον ἕνεκα θέσεως ἀπὸ μιὰ περίεργη, ἀδηφαγική, ἀλαζόνα, τεκτόνια ὀργάνωση ὁπαδῶν ὀμάδος, ὀνόματι ὀρίτζιναλ – ἡ ὀργάνωσις, ὄχι ἡ ὁμάς.

Συνήθως ὅταν θέλουμε νὰ ξαπολύσουμε βέλη σὲ μιὰν θέση, κατηγοροῦμε τὴν ἐκφρασθείσα αὐτήν θέση, ἀνακοίνωση μὲ διάφορα εὐκολάκια ὅπως ἀνακοίνωση ἐπιπέδου ἔκθεσης δημοτικοῦ κλπ κλπ.

Μὰ ἐν προκειμένῳ, ἡ ἀνακοίνωση κατακλειδίζει λέγουσα:

Οφείλουμε να υπερασπιστούμε ένα ποδόσφαιρο (χωρίς να τρέφουμε αυταπάτες άλλα με αξιοπρέπεια) που Θα αντιπαλεύει λογικές αισχρής εμπορευματοποίησης και καθετί φασιστικό και ρατσιστικό που έρχεται να δηλητηριάσει τις ζωές μας. ένα ποδόσφαιρο που δεν θα μας υπνωτίζει αλλά θα μας αφυπνίζει

Πραγματικὰ καὶ τὸ δίχως ἄλλο, ὅλο αὐτὸ τὸ εὐχολόγι, ἄκρως Γιαννάκης Ε΄2 ὄγδοο δημοτικὸ Ἄνω Λιόσα.

Πέρα ἀπὸ τὸ στύλ, ἡ οὐσία περὶ φασιστικοῦ καὶ ῥατσιστικοῦ ποῦ ἀντρειεύει σὲ αὐτὸ τὸ ποδόσφαιρο; Κάθομαι καὶ σκέφτομαι ποιό ποδόσφαιρο παρακολουθῶ (τὶς ὅποιες φορὲς τέλος πάντων) ἐγὼ ὅταν οἱ διαφημιστικὲς πινακίδες σὲ σημαντικότατα παιγνίδια κάνουν λόγο ὄχι γιὰ σίτιζεν ῥολόγια, οὔτε γιὰ ἰντεραμέρικαν, οὔτε καὶ γιὰ συρτὲξ νικήσαμε τὸν θόρυβο ἀλλὰ γιὰ say no to racism. Νήπια φορᾶνε τέτοιων συνθημάτων φανέλλες καὶ μπουκάρουν μὲ τοὺς παῖκται στὸ γήπεδο πρὶν ἀπὸ τὴν ἔναρξη ἐκεῖ στὸ κορώνα ἢ γράμματα. Διαιτηταὶ (σπάθειοι καὶ μὴ) σταματοῦν ἄμεσα τὴν ἐξέλιξη τοῦ ἀγῶνος, ὅταν ἀκουσθεῖ ἦχος μαϊμοῦς ἀπὸ τὶς κερκίδες – οἰ χριστοπαναγίες, τὰ καριολίκια γιὰ μανάδες, πατεράδες, θεῖοι, παιδιά, ζωντανοί, πεθαμένοι ποτὲ δὲν πείραξαν (στὸ κατὰ πόσο διακόπτεται λόγῳ αὐτῶν ἕνα παιγνίδι καὶ ὀ γηπεδοῦχος νὰ ἀπειλῇται μὲ τιμωρία), μὰ πειράζει μόνον ὕβρις γιὰ τὸ χρῶμα καὶ τὴν ἐθνικότητα τοῦ ἄλλου - ἡ διακοπὴ εἶναι τότε σούμπιτη. Φυσικά, ἡ θέση τῶν δημοσιογράφων (συστημικῶν καὶ μὴ) εἶναι σύσσωμα ἴδια, τὴν ἑπομένη τῶν περιστατικῶν – τέλος πάντων, πολὺ προάγεται ὀ ῥατσισμὸς στὰ γήπεδα, σκέτο ῥοζενμπεριλίκι!

Μὰ ἡ ὀρίτζιναλ ἄλλα λέει, ἄλλο ποδόσφαιρο βλέπω ἐγώ; Μᾶλλον τὸ ἴδιο, ἀλλὰ ὅταν γιὰ νὰ δεῖς μπάλα, τὸ φίλτρο εἶναι καπνὸς ἀπὸ καύση ἀνθῶν ἱνδικῆς κανάβεως, τότε μπορεῖς νὰ δεῖς τὸν Κολίνα, Βαμβακούλα ὡς πρὸς τὴν κομικὴ (sic) διάσταση τοῦ πράγματος.


Γήπεδο ΑΕΚ

Πάνε πλέον πάνω από 11 χρόνια που η ΑΕΚ βρίσκεται χωρίς γήπεδο παρότι έχει ένα δικό της οικόπεδο στο κέντρο της Ν. Φιλαδέλφειας, το οποίο μάλιστα δεν μπορεί να πωληθεί, να ανταλλαχθεί ή να αξιοποιηθεί διαφορετικά παρά μόνο να χρησιμεύει για να στεγάζει τις αθλητικές εγκαταστάσεις της ομάδας. Είναι πολλά αυτά που έγιναν στο διάστημα αυτό, ένας αγώνας δρόμου για να προλάβει η AEK τις ημερομηνίες του 2004, κακοί χειρισμοί από πλευράς της διοίκησης που στηρίχθηκε σε ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο χωρίς να υπολογίσει τις αντιδράσεις αλλά και χωρίς να επικοινωνεί σωστά τις θέσεις της: το «Νίκος Γκούμας» γκρεμίστηκε τον Μάιο του 2003 με την προοπτική να χτιστεί νέο (που θα συνοδευόταν και από κλειστά γυμναστήρια και αρκετούς εμπορικούς χώρους) το οποίο θα φιλοξενούσε μάλιστα και τον τελικό του ποδοσφαίρου των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 (έτσι οριζόταν στον φάκελο της -επιτυχημένης- διεκδίκησης). Στη συνέχεια υπήρξαν οι αντιδράσεις του δήμου (στο μεταξύ είχε αλλάξει η δημοτική αρχή), η προσφυγή των 131, έπειτα «ως δια μαγείας» βγήκε από το φάκελο των Ο.Α. και βρέθηκε στη θέση του το (νέο) Καραϊσκάκη, εμφανίστηκε ένα αναθεωρημένο σχέδιο του Γρανίτσα που προσπαθούσε με λιγότερους εμπορικούς χώρους να αλλάξει το αρνητικό κλίμα και να άρει τις επιφυλάξεις, η έλλειψη χρηματοδότησης και τελικά η εγκατάλειψη του σχεδίου (και του οικοπέδου). Η ΑΕΚ ταλαιπωρήθηκε γυρνώντας σε διάφορα γήπεδα της Αττικής ενώ ο χώρος του γηπέδου που βρίσκεται στην άκρη του άλσους της Ν. Φιλαδέλφειας μετατράπηκε σταδιακά σε τόπο απόθεσης μπαζών και σκουπιδιών, μια ανεπίσημη χωματερή, έναν έρημο, αδιαμόρφωτο χώρο που χάσκει σαν πληγή στην περιοχή.




Η νέα διοίκηση της ποδοσφαιρικής ΑΕΚ ανακίνησε το θέμα του γηπέδου, μετά από χρόνια, από τον Ιούνιο του 2013 ουσιαστικά, και παρουσίασε ένα νέο σχέδιο που δεν είχε καμία σχέση με τα προηγούμενα όσον αφορά την ύπαρξη εμπορικών χώρων: αυτοί πλέον απουσίαζαν και το σχέδιο αφορούσε αποκλειστικά το γήπεδο της ποδοσφαιρικής ομάδας μαζί με διάφορους χώρους σχετικούς με την ιστορία του συλλόγου και των προσφύγων. Η σημαντική αυτή διαφοροποίηση σε σχέση με τα προηγούμενα σχέδια θα περίμενε κανείς να αφαιρέσει τα επιχειρήματα των διαφόρων ομάδων πολιτών και οργανώσεων που αντιδρούσαν παλαιότερα θεωρώντας ότι οι εμπορικοί χώροι δεν ήταν νόμιμοι στον συγκεκριμένο χώρο. Η αλήθεια είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία του Δ.Σ. του δήμου και η δημοτική αρχή τάχθηκε υπέρ του νέου σχεδίου και τα πρώτα δείγματα από τις συνομιλίες ήταν θετικά. Το ίδιο θετικά εκφράστηκαν και οι καταστηματάρχες της περιοχής καθώς μετά από 11 χρόνια χωρίς την ΑΕΚ είναι σαφές ότι η ζημία τους είναι μεγαλύτερη από τα υποτιθέμενα κέρδη τους.
 


Η ΑΕΚ με το σχέδιο που παρουσίασε έδειξε να λαμβάνει υπ’ όψιν της τις αντιδράσεις και τις επιφυλάξεις του παρελθόντος. Πέρα από την απουσία εμπορικών καταστημάτων, το σχέδιο και στο μέγεθός του ήταν ηπιότερο, χωρίς καν να εκμεταλλεύεται ολόκληρο τον συντελεστή δόμησης, με χαμηλότερα ύψη αλλά και μικρότερη κάλυψη του οικοπέδου. Με αυτόν τον τρόπο, έμπρακτα ο σύλλογος έδειξε ότι δεν θέλει να κάνει κάτι αγνοώντας τους περιοίκους αλλά να προχωρήσει με διάθεση συνεργασίας και κατανόησης. 


Δεδομένου ότι η κατασκευή του γηπέδου τόσο για την ΑΕΚ όσο και για την περιοχή είναι ένα έργο μακράς πνοής έπρεπε να ρυθμιστούν κάποια ζητήματα που αφορούσαν τον χώρο που γειτνιάζει με το οικόπεδο.
 

Το πρώτο ήταν να ελευθερωθεί η έκταση πίσω από την παλιά θύρα 21 και το Γ. «Μόσχος» που «φιλοξενεί» εδώ και χρόνια τα απορριμματοφόρα του δήμου, όπου αυτά πλένονται και σταθμεύουν, όπως και κάποια ακινητοποιημένα δημοτικά οχήματα, κάποια μπάζα και κοντέινερ.



Το δεύτερο ήταν να ελευθερωθεί κατά κάποιο τρόπο η Καππαδοκίας έτσι ώστε το νέο κτίσμα να είναι πιο μακριά από τα σπίτια σε σχέση με το «Νίκος Γκούμας». Για να συμβεί αυτό η ΑΕΚ πρότεινε να παραχωρήσει μια λωρίδα από το οικόπεδό της (που εφάπτεται με την Καππαδοκίας) σε κοινή χρήση και να πάρει αντίστοιχο χώρο από την άλλη πλευρά, εκεί που ήταν η παλιά θύρα 3. 


Με τον συνδυασμό των δύο παραπάνω προτάσεων το γήπεδο της ομάδας θα μεταφερθεί ελαφρώς προς τα ανατολικά και βόρεια, έτσι ώστε να δώσει περισσότερο «αέρα» στις κατοικίες αλλά και να υπάρχει μεγαλύτερος χώρος για τους πεζούς περιμετρικά (όποιοι θυμούνται το παλαιό γήπεδο γνωρίζουν ότι σε κάποια σημεία το γήπεδο σχεδόν «άγγιζε» τον δρόμο και τα πεζοδρόμια ήταν ανεπαρκή έως ανύπαρκτα). Τα σχέδια που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα δείχνουν ξεκάθαρα ότι η ΑΕΚ δεν έχει καμία πρόθεση να περιφράξει τον χώρο γύρω από το νέο κτήριο, αλλά να διαμορφώσει ένα πλακόστρωτο, εκ νέου δεντροφυτεμένο πέρασμα που θα αποδοθεί στους πολίτες ως πεζόδρομος και θα μπορεί να χρησιμοποιείται συνεχώς. Παράλληλα πρότεινε να αναλάβει και την αναδάσωση του άλσους (που -επιεικώς- είναι σε κακά χάλια) σε διάφορα άλλα σημεία περιμετρικά του χώρου του γηπέδου και όχι μόνο. 



Καθώς τα πράγματα προχώρησαν και για να μπορέσουν αυτά που περιγράψαμε να εφαρμοστούν νόμιμα, προωθήθηκαν (αφού δόθηκαν προς διαβούλευση) στη Βουλή οι αναγκαίες διατάξεις προς ψήφιση. Τότε άρχισαν να εμφανίζονται άρθρα και κείμενα με απίστευτες ανακρίβειες σχετικά με το σχέδιο και το τι προβλέπει ή ποιοι είναι οι στόχοι του. Ξαφνικά άρχισαν οι φωνές για την «καταστροφή του άλσους» αν προχωρήσει το σχέδιο της ΑΕΚ. Ας δούμε σιγά-σιγά τις τερατολογίες αυτές και γιατί δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. 


Το άλσος έχει έκταση 423 στρέμματα. Είναι ένας μεγάλος πνεύμονας για την ευρύτερη περιοχή και προφανώς κανένας δεν θέλει να το δει να χάνεται. Βέβαια ο κίνδυνος δεν προέρχεται από τα σχέδια της ΑΕΚ αλλά από την τρομερή εγκατάλειψη (χρόνων, για να μην πούμε δεκαετιών) σε όλη σχεδόν την έκτασή του. Όποιος κυκλοφορεί εκεί γνωρίζει ότι το άλσος είναι παρατημένο στην τύχη του, είναι γεμάτο σκουπίδια, έχει διάφορα εγκαταλελειμμένα κτίσματα, είναι αδιαμόρφωτο ή περιέχει απίστευτα σημεία τσιμέντου και κατασκευών χωρίς κανένα νόημα. Η κορωνίδα όλων αυτών είναι το «γκαράζ» των απορριμματοφόρων (κολλητά με το παλιό «Γ. Μόσχος» όπως αναφέραμε), που μαζί με ένα άθλιο κτήριο από τσιμεντόλιθους προφανώς για διοικητική χρήση, 1 κοντέιντερ, 2 σάπια φορτηγά του δήμου και διάφορα άλλα μπάζα, αποτελούν μια παγκόσμια πρωτοτυπία αν αναλογιστούμε ότι αυτό βρίσκεται μέσα στο άλσος, κοντά στον οικισμό και ότι το συγκεκριμένο εξάμβλωμα πριν 30 χρόνια περίπου πήρε την θέση των δέντρων που υπήρχαν εκεί. Κι όμως τώρα που υπάρχει σοβαρή πιθανότητα -ενόψει της κατασκευής του νέου γηπέδου- να απομακρυνθεί αυτή η ντροπή, ο χώρος να καθαριστεί, να ξαναφυτευτεί και να αποτελέσει ουσιαστικά τον βόρειο περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου, ακούμε για «βιασμό του άλσους», «οικολογική καταστροφή» και άλλα τέτοια απίθανα. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ΚΑΜΙΑ δημοτική αρχή εδώ και δεκαετίες δεν έκανε το παραμικρό για να βελτιώσει τα πράγματα, αντίθετα συνεχώς προστίθεται και κάτι καινούριο στη συλλογή από μπάζα και άχρηστα υλικά κάθε είδους. Είναι εντυπωσιακό ότι οι οικολογικές ανησυχίες ξυπνούν όταν εμφανίζεται η ΑΕΚ στο κάδρο.
 

Το άλλο κομμάτι, πίσω από την παλιά 3, το σημείο που η ΑΕΚ ζητά για να μεταφέρει το κτίσμα μερικά μέτρα μακρύτερα από τα σπίτια της Καππαδοκίας, δεν έχει υποστεί κάποια παρέμβαση, το αντίθετο: έχει μείνει όπως ήταν όταν αναδασώθηκε, το κοντινό... 1948! Τα δέντρα του σημείου εκείνου είναι σε άθλια κατάσταση, κάποια έχουν ήδη καταρρεύσει, κάποια άλλα είναι εμφανώς κομμένα πρόσφατα (ίσως για να χρησιμοποιηθούν ως καυσόξυλα, τι να πούμε...). Κι όμως η μόνιμη επωδός ορισμένων κύκλων είναι «να μην κοπεί ούτε ένα δέντρο». Ας μας πέσει στο κεφάλι καλύτερα. Η κοινή λογική, η κοινή πρακτική σε όλα τα σοβαρά κράτη αλλά και όπου δεν επικρατεί μικροπολιτική ή εμμονική διάθεση λέει ότι η ανταλλαγή μιας έκτασης με μια άλλη παρόμοια στον ίδιο χώρο για να εξυπηρετηθούν και η κίνηση των κατοίκων και τα σχέδια της ομάδας ταυτόχρονα με μια προσφορά ανάπλασης στο υπόλοιπό άλσος θα γινόταν δεκτή με ικανοποίηση, ειδικά όταν ο χώρος για χρόνια είναι σε τραγική κατάσταση. Αλλά όχι, εδώ ακούμε ότι το «άλσος δίνεται βορά σε επιχειρηματικά συμφέροντα». 



Μιλάμε για μια παραχώρηση 6 στρεμμάτων από το άλσος από τα οποία τα 3 μόνο θα ενσωματωθούν στο οικόπεδο της ΑΕΚ και τελικά μόνο το 0,5 θα είναι οικοδομήσιμο. Τα υπόλοιπα 3 στρέμματα (από τα 6) ουσιαστικά απλώς θα διευκολύνουν, θα ομαλοποιήσουν, θα διευρύνουν τον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου ο οποίος καθώς δεν θα είναι περιφραγμένος και βρίσκεται στα όρια του άλσους, θα μπορεί να χρησιμοποιείται ελεύθερα σε καθημερινή βάση από τους πάντες. Μιλάμε για 3 στρέμματα από τα 423 συνολικά (δηλαδή το 0,70% της έκτασης του άλσους) τα οποία μάλιστα αυτή τη στιγμή είναι η ντροπή της όλης έκτασης, δεν είναι καν χώρος πρασίνου αλλά εστία μόλυνσης και χώρος απόθεσης διαφόρων άχρηστων υλικών.
 

Είναι εντυπωσιακό ότι υπάρχουν αντιδράσεις σ’ αυτό το σημείο καθώς το ισοζύγιο πρασίνου (όπως αυτό αναφέρεται και σε αποφάσεις του ΣτΕ που θα δούμε παρακάτω) ικανοποιείται σε υπερπολλαπλάσιο βαθμό: καθώς σε μεγάλο μέρος της έκτασης που παραχωρείται στην ΑΕΚ δεν υπάρχουν δέντρα, ο συνολικός αριθμός που θα κοπεί είναι 50 και αυτός που θα φυτέψει η ΑΕΚ είναι 2112 (ή 4.124% αύξηση) μαζί με άλλους 1000 θάμνους. Υπολογίζοντας σε στρέμματα μιλάμε για 21 στρέμματα αναδάσωσης (253% αύξηση) και μάλιστα σε συγκεκριμένα σημεία του άλσους που υπάρχουν κενά στη βλάστηση.

  


Το ισοζύγιο πρασίνου είναι ένας κανόνας βάσει του οποίου το ΣτΕ επιτρέπει την αναδιάταξη κοινόχρηστων και οικοδομήσιμων χώρων αρκεί να μην μειώνεται η έκταση του πρασίνου. Με βάση αυτόν τον κανόνα μετά από απόφαση του ΣτΕ για τα δέντρα που κόπηκαν κατά την διάνοιξη της περιφερειακής Υμηττού, φυτεύτηκαν επιπλέον 200 στρέμματα πρασίνου στις νησίδες, στα σκεπαστά τμήματα της οδού και στα αναχώματα και έτσι υπήρξε ένα θετικό ισοζύγιο πρασίνου άνω των 200.000 δένδρων. Σε άλλη υπόθεση το ΣτΕ έκρινε ότι η απόφαση του υπουργού Πολιτισμού για την επέκταση και ανακατασκευή της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, στο Κολωνάκι, έχει νόμιμη και επαρκή αιτιολογία. Κατά το ΣτΕ, νόμιμα εκδόθηκε η άδεια κοπής και μεταφύτευσης δένδρων. Είναι φανερό λοιπόν ότι μιλάμε για κάτι που νομικά είναι αποδεκτό και εφαρμόζεται ήδη στη χώρα.

  


Σημαντικό είναι επίσης να θυμίσουμε και την αδυναμία του δήμου να βρει πόρους ώστε να αναδασώσει, να καθαρίσει και να συντηρήσει ο ίδιος το άλσος. Ο δήμος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας έχει σωρευμένα χρέη ύψους άνω των 7 εκ. €, τα οποία αποτελούν ανυπέρβλητο εμπόδιο για την πραγματοποίηση οποιουδήποτε αναπτυξιακού έργου από την δημαρχιακή αρχή και ειδικά σε σχέση με τα όποια σχέδια ανάπλασης του άλσους που έχουν εκπονηθεί στο πρόσφατο παρελθόν (το σχέδιο του 2010 κοστολογήθηκε σε ύψος άνω των 2,5 εκ. € και παρότι εγκρίθηκε δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ) . Η κατασκευή του γηπέδου θα δώσει στον δήμο οικονομική ανάσα ,τόσο με τις εκατοντάδες χιλιάδες € που θα αποδίδονται μέσω δημοτικών τελών από την λειτουργία του, όσο και από τα ανάλογου ύψους ποσά που θα αποδίδουν κάθε λογής επιχειρήσεις που θα αναπτυχθούν με βασική πηγή χρηματοδότησης τους θεατές των αγώνων και τους επισκέπτες του μουσείου προσφυγικού ελληνισμού στο νέο γήπεδο. 



Ο δήμος φαίνεται να αντιλαμβάνεται ότι το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας είναι να προχωρήσει το έργο καθώς αυτό θα δώσει και λύσεις στα προβλήματα του άλσους εκεί που ο ίδιος αδυνατεί να το πράξει. Γιατί όμως αντιδρούν κάποιοι;
 


Θα μπορούσε κανείς υπό άλλες συνθήκες να δεχθεί ότι αυτές είναι αντιδράσεις ανθρώπων που πολύ αυστηρά παλεύουν να διατηρήσουν έναν χώρο-κόσμημα ως κόρη οφθαλμού. Αλλά εδώ έχουμε μια ιδιότυπη περίπτωση καταστροφής του άλσους δια της εγκατάλειψης που δεν συγκινεί καθόλου. Αντίθετα η προσπάθεια για αναμόρφωση, καθαρισμό, απόδοση του χώρου ενιαία στους πολίτες, παράλληλα με την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ στο οικόπεδό της, αντιμετωπίζεται εχθρικά, βαφτίζεται «βιασμός του άλσους», «σκηνικό Σκουριών» «παράδοση σε επιχειρηματικά συμφέροντα» και άλλα τέτοια αδιανόητα. Αν τα διάβαζε κάποιος ξένος θα πίστευε ότι η ΑΕΚ προσπαθεί να χτίσει χώρο αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων στην περιοχή...




Είναι τουλάχιστον υποκριτική η στάση μιας δράκας μερικών δεκάδων ατόμων με ετερόκλητες πολιτικές προελεύσεις, οι οποίοι συνασπίζονται στο όνομα της δήθεν προστασίας του Άλσους, όταν στο παρελθόν δεν έδειξαν ανάλογης έντασης αντανακλαστικά για να αποτρέψουν επιβαρυντικές ενέργειες εις βάρος του άλσους, όπως για παράδειγμα η κοπή 1200 δέντρων το 1991, η οικοδόμηση αυθαίρετων κατασκευών, όπως τα 2 κέντρα διασκεδάσεως, ο κινηματογράφος, το υπαίθριο θέατρο του ΠΠΙΕΔ ,ο παιδικός σταθμός, περίπτερα διαφόρων μεγεθών και χρήσεων, το γκαράζ των απορριμματοφόρων, οι δεξαμενές καυσίμων, η τσιμεντένια παιδούπολη, η εκκλησία, τα γήπεδα τένις, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσονταν νέες ασφαλτοστρώσεις, τσιμεντοστρώσεις, τοιχία με θεμέλια. Μάλιστα κάποιοι εξ’ αυτών έφταναν στο σημείο να προσπαθούν να μπλοκάρουν τις εντολές κατεδάφισης που εκδόθηκαν από το ΥΠΕΧΩΔΕ για κάποιες από τις αυθαίρετες κατασκευές, μέσω της Ναοδομίας. Ακόμα πιο εξοργιστικό είναι το φαινόμενο ,οι κύριοι που επικαλούνται την νομιμότητα όταν πρόκειται για το γήπεδο της ΑΕΚ, να εξεγείρονται όταν πρόκειται για τα προσωπικά μικροσυμφέροντα τους. όπως έκαναν για το Προεδρικό Διάταγμα του 2001 (ΦΕΚ 476Δ 18.6.2001) ,που συμπληρώθηκε από το Προεδρικό Διάταγμα του 2003 (ΦΕΚ 646Δ 25.6.2003) και αφορούσε τη θέσπιση αυστηρών αρχιτεκτονικών και πολεοδομικών περιορισμών εντός του προσφυγικού οικισμού. Επειδή λοιπόν το Προεδρικό Διάταγμα όριζε περιορισμούς για τους ορόφους, υποχρεωτικά κεραμοσκεπή ύψους 2 μέτρων με ξύλινα υποστυλώματα, συγκεκριμένα ανοίγματα στα παράθυρα, μικρά μπαλκόνια κλπ ,ζητούσαν επιτακτικά την ανάκληση του.





Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ΑΕΚ είναι ένας οργανισμός 90 ετών που ξεπερνάει τα όρια της Αθήνας, ίσως και της Ελλάδας, αλλά ταυτόχρονα έχει τις ρίζες της στις περιοχές όπου πρωτοεγκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες από τις Χαμένες Πατρίδες. Εκείνοι οι άνθρωποι, από το υστέρημά τους, με τον κόπο τους, παράλληλα με τις αγωνίες της καθημερινής επιβίωσης, έδωσαν πνοή στον σύλλογο. Και με την επιμονή τους απέκτησε και την συγκεκριμένη έκταση μέσα στην καρδιά της προσφυγικής περιοχής. Την ΑΕΚ (με το γήπεδό της) την βρήκαν άπαντες εκεί, δεν έγινε το αντίθετο. Υπάρχει εκεί πριν καν ιδρυθεί ο δήμος της Ν. Φιλαδέλφειας, πριν κτιστούν τα γύρω σπίτια και φτάσουν να γίνουν πολυκατοικίες. Προσπαθεί εδώ και καιρό να κάνει κάτι που δικαιούται, στον χώρο που της ανήκει (και τον οποίο δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί διαφορετικά), έχει καταθέσει προτάσεις διαλλακτικές, έχει συζητήσει, έχει δείξει έμπρακτα ότι δεν θέλει να πνίξει την περιοχή (καθώς δεν εκμεταλλεύεται καν όλο τον συντελεστή δόμησης και κάλυψης του έχει στη διάθεσή της), ότι θέλει να την αναβαθμίσει, να προσφέρει στο άλσος. Και ταυτόχρονα θα δώσει και (εμπορική) ώθηση σε μια περιοχή που έχει χτυπηθεί πολύ από την κρίση, θα δώσει δουλειές σε κατοίκους.
 


Η ΑΕΚ ακριβώς επειδή προσπαθεί να επιτύχει ένα δίκαιο εγχείρημα, με νόμιμα μέσα, στα πλαίσια της λογικής, της συνεργασίας και της ανταποδοτικότητας δεν έχει καμία ανάγκη από τραμπουκισμούς οποιουδήποτε είδους προς οποιονδήποτε, όποια άποψη κι αν πρεσβεύει. Έχει δίπλα της την συντριπτική ειρηνική πλειοψηφία των Ενωσιτών που απλώς επιθυμούν διακαώς να δουν την ομάδα να ξαναμπαίνει στο δικό της γήπεδο, στον χώρο που γαλουχήθηκαν γενιές και γενιές ΑΕΚτζήδων. Έχει με το μέρος της την μεγαλύτερη μερίδα της κοινωνίας που βλέπει πλέον ότι η ΑΕΚ έδινε στην περιοχή περισσότερα από όσα έπαιρνε. Κι έχει επίσης πολλά σοβαρά επιχειρήματα για να πείσει και τους πλέον δύσπιστους ότι εδώ δεν πρόκειται για μια διάλυση του ιστού της πόλης αλλά για την ανάδειξή της και τη διαφήμισή της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
  


A.E.K. Internet Fan Club

Τρίτη, Ιουνίου 24, 2014

Ἀν. Παπανδρέου - 18 χρόνια μετά.





ἀπὸ ἀφιέρωμα τoῦ Ἐλεύθερου Τύπου, Ἰανουάριος 1996

blog stats